Dokładnie umytą cukinię kroję w plasterki.
Czosnek drobniutko kroję, umytą o czyszczoną z nasionek papryczkę drobniutko kroję i dodaję do czosnku.
Wypłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno siekam.
Teraz na rozgrzanym oleju na patelni smażę cukinię przez około 10 minut.
Następnie dodaję czosnek, papryczkę, doprawiam oregano i delikatnie solą (sos sojowy jest słony więc dodaję mało soli). Mieszam i smażę jeszcze około 4 minut.
Usmażoną cukinię przekładam do miski i przygotowuję sos.
Do sosu sojowego dodaję miód, sok z cytryny i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Do cukinii dodaję sos, natkę pietruszki i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną cukinię odstawiam na około 30 minut aby przeszła smakiem. Przed podaniem sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Cukinia z patelni jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Komentarze do przepisu (1)