pyra pieczona

pyra pieczona
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Proste, prościutkie danie. Niby dodatek, ale jak taka pyra na stół wejdzie, to się w główny składnik zmienia. Wystarczy kartofel, piekarnik i kilka przypraw. A efekt – palce lizać!

Składniki

  • pyry, ziemniaki, kartofle, grule
  • przyprawy: tymianek, rozmaryn, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra mielona, kumin, pieprz świeżo mielony, sól
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewam do 225 stopni Celsjusza.
    Ziemniaki dokładnie szoruję, myję, osuszam.
    Każdą bulwę układam po kolei między 2 pałeczkami /takimi od chińskiego szamania/ i rozkrawam na niegrube plastry. Pałeczki służą jako stopery i sprawiają, że nie rozetnie się pyry.
    Do naczynka nalewam olej i pędzelkiem smaruję dokładnie każdego kartofla – w przedziałkach między plastrami też.
    Posypuję szczodrze przyprawami.
    Układam na kratce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekę 45-60 minut /trzeba sprawdzać – czas pieczenia zależy od wielkości pyry, odmiany, i-te-pe/.
    Na ostatnie pięć minut załączam termoobieg.

Komentarze do przepisu (7)

magdarynka 09 lipca 2015
Super pyra! Do tego gzik ;)
grazka950 10 lipca 2015
wyglądają smacznie i tak z pewnością smakują :)
knopson 18 sierpnia 2015
Szkoda tylko, że autor nie napisał, że te ,,pyry" to ziemniaki Hasselback. To trochę tak, jakby lasagne... Czytaj całość »
Szkoda tylko, że autor nie napisał, że te ,,pyry" to ziemniaki Hasselback. To trochę tak, jakby lasagne nazwać makaronowymi kartkami przełożonymi farszem:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pyry, ziemniaki, kartofle, grule
  • przyprawy: tymianek, rozmaryn, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra mielona, kumin, pieprz świeżo mielony, sól
  • olej rzepakowy
Składniki