Puree z selera

Puree z selera
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MojaKuchnia
Prosty i szybki przepis na przepyszne puree z selera, które z powodzeniem może zastąpić ziemniaki, podawane do obiadu.

Składniki

  • 1 duży seler
  • 2 ziemniaki
  • 1/3 kostki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Selera i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    W dużym garnku roztapiamy masło, wrzucamy selera z ziemniakami,
    doprawiamy solą i pieprzem.
    Smażymy do miękkości.

  2. Kiedy seler i ziemniaki zaczną się rozpadać dolewamy 2 szklanki wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 30 minut.

  3. Miksujemy wszystko na gładką masę, jeśli będą wyczuwalne grudki to dodatkowo przecieramy przez drobne sito.
    Doprawiamy solą i pieprzem.

Składniki
  • 1 duży seler
  • 2 ziemniaki
  • 1/3 kostki masła
  • sól
  • pieprz
Składniki