Puree z kalafiora

Puree z kalafiora
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MojaKuchnia
Prosty przepis na idealny dodatek do mięs, którym z powodzeniem można zastąpić ziemniaki.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 l mleka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na drobne różyczki, łodygi kroimy w cieniutkie plasterki.

    W dużym garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy kalafior, dodajemy pieprzu i podsmażamy.

    Kiedy kalafior będzie miękki dolewamy mleko i dusimy pod przykryciem aż kalafior zacznie się rozpadać.
    Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

  2. Wszystko dokładnie miksujemy i przecieramy przez sitko.

    Tak przygotowane puree jeszcze przez chwilę gotujemy ciągle mieszając, żeby było bardziej zwarte.

    Puree powinno być kremowe i delikatne, pod językiem nie powinno się wyczuwać grudek.

Składniki
  • 1 kalafior
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 l mleka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Składniki