Pure ziemniaczane z groszkiem

Pure ziemniaczane z groszkiem
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Delikatne pure ziemniaczane z dodatkiem groszku konserwowego i koperku. Idealne jako składnik obiadu.

Składniki

  • 3-4 ziemniaki
  • puszka groszku konserwowego
  • kilka gałązek natki koperku
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • łyżka masła

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam do garnka. Zalałam wodą i ugotowałam tak jak zazwyczaj gotuje się ziemniaki. po ugotowaniu odcedziłam ziemniaki z wody, osoliłam i utłukłam tłuczkiem do ziemniaków. Dodałam posiekany koperek (pozostawiając odrobinę koperku do dekoracji), łyżkę masła i łyżkę śmietany i jeszcze raz utłukłam tłuczkiem. Groszek konserwowy odsączyłam z zalewy i wrzuciłam do wysokiego naczynia. Dolałam 2 łyżki śmietanki i zblendowałam na jednolitą papkę. Papkę groszkową przełożyłam do pure ziemniaczanego i wymieszałam dokładnie łyżką aż nabrało jednolitej konsystencji. Pure nakładałam na talerze za pomocą łyżki do lodów. Kulki pure posypałam dla dekoracji odrobiną posiekanego szczypiorku. Pure podałam z roladkami schabowymi i grzybkami marynowanymi dla zaostrzenia smaku.

Składniki
  • 3-4 ziemniaki
  • puszka groszku konserwowego
  • kilka gałązek natki koperku
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • łyżka masła
Składniki