Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pumpkin Fudge czyli słodki cukierek z dyni. Tworzony jest poprzez ogrzewanie dyni a następnie pozostawianie jej do schłodzenia. Proces jest powtarzany kilka razy. Efekt końcowy jaki z tego powstaje, wynagradza nam pracę w to włożoną. Powstaje prawdziwa dyniowa uczta :)
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 258
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 241
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 358
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 232
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 76
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 258
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 241
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 358
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 232
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 76
Składniki
Dynię, wodę, goździki i laski cynamonu gotujemy. Kiedy dynia zmięknie wsypujemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Pozostawiamy do wystygnięcia. Proces gotowania i chłodzenia powtarzamy aż do całkowitego wyparowania wody. Po każdym chłodzeniu masa staje się coraz gęściejsza. Im bardziej gęsta musimy częściej mieszać, aby zapobiec przypaleniu. Moja dynia po czwartym chłodzeniu uzyskała swój pożądany efekt.
Co nam daje chłodzenie? Bardzo dużo. Pomaga nam to ocenić prawdziwą konsystencję. W trakcie ciągłego ogrzewania jest to niemożliwe. Dobre rady; pracę z produkcją naszych cukierków najlepiej zacząć wieczorem. Do rana masa ochłodzi się. Na drugi dzień mamy szansę dwukrotnego wystudzenia. Po kolejnym wystudzeniu zobaczymy, że nie możemy wyjąć drewnianej łyżki. Jest to koniec naszej pracy na kuchence. Masę wykładamy na papier do pieczenia. Smarujemy ręce oliwką i lekko smarujemy cały blat z wierzchu. Następnie odrywamy papier ( schodzi bez trudu) Masę odwracamy i smarujemy oliwka z drugiej strony. Tniemy na dowolne kształty. SMACZNEGO :)