Pudding Yorkshire

Pudding Yorkshire
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Kuchnia brytyjska nie ma zbyt wielu fanów :) Ja też jej wielką zwolenniczką nie jestem, ale są w niej pewne perełki! Jedną z nich jest właśnie pudding Yorkshire. Jest świetnym dodatkiem do mięsnych sosów. Idealnie zastąpi ziemniaki lub kaszę ;)

Składniki

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy mleko, 2 łyżki oleju, jajka, wodę i sól. Ubijamy wszystko mikserem na gładkie ciasto, do momentu aż na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na blacie na godzinkę.

  2. Po tym czasie przygotowujemy formę na muffinki wlewając do każdej formy po łyżce oleju. Wkładamy ją do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut. Do nagrzanych foremek wlewamy ciasto wypełniając je w 2/3 wysokości (ciasto najlepiej przelać do jakiegoś dzbanka, żeby łatwiej się je wylewało). Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy w 200°C przez 30 minut. Nie otwieramy drzwiczek podczas pieczenia, bo ciasto opadnie!

  3. Gotowe puddingi podajemy obficie polane mięsnym sosem.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 06 grudnia 2017
"Kuchnia brytyjska nie ma zbyt wielu fanów", no tak, ale mają kucharzy znanych na całym świecie... Czytaj całość »
"Kuchnia brytyjska nie ma zbyt wielu fanów", no tak, ale mają kucharzy znanych na całym świecie ;)
Lubią się cwaniaki promować, zobaczymy co będzie po brexit'cie xD

BTW, fajne żarełko i warto go robić :D
Składniki
Składniki