Przysmak śniadaniowy z szynkowara.

Przysmak śniadaniowy z szynkowara.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczna mielonka, idealna wędlinka na kanapki. W połączeniu z plastrem pomidora, hmm, pycha :)

Składniki

  • łopatka wieprzowa 1,2 kg.
  • peklosól 1,5 dag
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy przez sitko 12 mm. odważamy 30 dag. zmielonego mięsa i przepuszczamy je przez sitko 4 mm. Mięsa zmielone łączymy wyrabiając, dodajemy przyprawy i peklosól. Wyrabiamy około 25-30 minut aż mięso puści klej i będzie mocno kleić się do ręki. Sprawdzamy wyrobienie farszu formując małą kulkę z mięsa i zgniatamy w dłoni tak by się do niej przykleiła. Rozkładamy dłoń i kulka z mięsa musi trzymać się dłoni 6 sekund minimum, jeżeli spadnie, farsz wyrabiamy jeszcze i tak sprawdzamy sobie kleistość mięsa. Wyrobionym farszem napełniamy włożony do szynkowaru woreczek foliowy.

  2. Napełniamy warstwowo, ścisło, tak żeby nie powstawały miejsca z powietrzem. Napełniony woreczek zawiązujemy przędzą wędliniarską i uzbrajamy szynkowar.

  3. Uzbrojony szynkowar wstawiamy na 24 godziny do lodówki.

  4. Po 24 godzinach parzymy 120 minut w temperaturze 75 - 80 stopni Celsjusza do osiągnięcia temperatury mięsa w środku 68-70 stopni Celsjusza.

  5. Po procesie parzenia szynkowar wstawiamy do zimnej wody i studzimy. Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Przed wyjęciem wsadu dobrze jest kilka sekund sparzyć ciepłą wodą szynkowar żeby całość lekko się wyjmowała.

  6. Smacznego :)

Składniki
  • łopatka wieprzowa 1,2 kg.
  • peklosól 1,5 dag
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
Składniki