Proziaki, czyli bułki na sodzie

Proziaki, czyli bułki na sodzie
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Proziaki, czyli bułki na sodzie oczyszczonej (prozie). Znane na Podkarpaciu, szybkie w przygotowaniu, bo w pół godziny są gotowe. Robię je, kiedy zabraknie pieczywa. Poniżej przepis na 18-20 sztuk.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (przesiać)
  • ok. 300 ml kefiru maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kupiasta łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

  1. Z powyższych składników wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć je na 15 minut. Następnie rozwałkować na grubość ok 1 cm i wykrawać kółka. Piec pod przykryciem na rozgrzanej suchej patelni ok. 5-7 minut z każdej strony. Proziaki są świetne z masłem czosnkowym, ale synowi smakowało też z nutellą :-)


    SMACZNEGO!!!

Składniki
  • 500 g mąki pszennej (przesiać)
  • ok. 300 ml kefiru maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kupiasta łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki