Proziaki

Przepis dnia 2020-03-26
Proziaki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Proziaki zwane też sodziakami, czyli szybkie pieczywo na sodzie i jogurcie naturalnym, bez drożdży i zakwasu. Bardzo smaczne na ciepło.

Składniki

  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • ok. 220g jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  1. Mąkę tortową przesiałam do miski. Dodałam pozostałe składniki sypkie, czyli: sól, cukier i sodę. Składniki przemieszałam łyżką, a następnie dodałam jogurt naturalny. Użyłam zwykłego jogurtu, takiego bardziej rzadkiego, nie z rodzaju gęstych czy greckich. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę i pozostawiłam w misce na ok. 25-30 minut, żeby ciasto odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkowałam na stolnicy leciutko posypanej mąką na placek o grubości ok. 1cm. Z ciasta wycięłam szklanką krążki o średnicy ok. 7-8cm. Wyszło mi ok. 9 sztuk. Patelnię rozgrzałam i bez użycia żadnego tłuszczu, ułożyłam na niej przygotowane placki. Proziaki smażyłam na małym ogniu pod przykryciem, aż się dobrze przyrumieniły, po czym przekręcałam je na drugą stronę i znów smażyłam do zrumienienia. Gotowe proziaki wyłożyłam do koszyczka na pieczywo wyłożonego serwetką. Jak wspomniałam na początku, takie bułeczki są pyszne jeszcze na ciepło. Mają wtedy chrupiącą skórkę z wierzchu, a środek jest puszysty i mięciutki.

Komentarze do przepisu (2)

slodkisentyment 23 marca
Ślicznie się prezentują :)
dziękuję
Składniki
  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • ok. 220g jogurtu naturalnego
Składniki