1. Drożdże rozetrzeć z solą i cukrem dodać wodę 3 łyżki oleju ( resztą posmarujemy bułki przed pieczeniem da nam to chrupiącą skórkę ) oraz mąkę wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Nie czekamy aż ciasto wyrośnie w misce. Formujemy kulki (bułeczki) wielkości pięści małego dziecka, układamy na blasze wyłożonej pergaminem w dość sporych odstępach. ( ja kładę 7 bułek na blachę )
3. Włączamy piekarnik na 200 stopni bez termoobiegu dół i góra.
W czasie gdy nagrzewa się piekarnik ciasto pracuje i bułeczki rosną.
4. Gdy piekarnik się nagrzeje to wtedy dopiero smarujemy bułeczki olejem (ja robię to pędzelkiem, ale równie dobrze możemy namoczyć ręcznik papierowy i nim posmarować) wkładamy do piekarnika na środek i pieczemy tak 15 min.
Po tym czasie wyłączamy górna grzałkę i pieczemy jeszcze 10 min.
I gotowe! Smacznego.
Komentarze do przepisu (2)