Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy i prosty chlebek, wystarczy mieć tylko zakwas.
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1159
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 50
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 293
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 80
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1159
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 50
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 293
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 80
Składniki
Wsypuję do miski mąkę całe kilo. Z całości odbieram 1 szklankę, którą zastępuję inną mąką w zależności od tego na jaki chleb mam ochotę np. orkiszową. Dodaję zakwas, pokruszone w palcach drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiam 10 minut ręką albo mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Przekładam chleb do dwóch keksówek wcześniej nasmarowanych olejem i zostawiam na 2 godz. do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu nagrzewam piekarnik do 250 stopni i wkładam chleb do środka. W tej temperaturze piekę 15 minut, potem zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 45 minut. Po tym czasie wyciągam chleb, wyrzucam go z foremek i dopiekam 10 minut w 200 stopniach. Jest przepyszny a jak pachnie w domu. Smacznego!