Prosty domowy chlebek

Prosty domowy chlebek
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszny domowy chlebek z chrupiącą skórką.

Składniki

  • 1/3 kostki drożdży
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • łyzeczka cukru
  • szklanka letniego mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • sezam lub mak
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, łyżkę mąki, trzy łyżki mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

    Mąkę wymieszać z solą i zaczynem z drożdży, delikatnie wymieszać dodając stopniowo ciepłe mleko. Wyrabiać przez około 15 minut na gładkie i sprężyste ciasto. Włożyć do dużej miski i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i odstawić na kolejną godzinę.

    Keksówkę posmarować olejem lub masłem. Z ciasta uformować wałek i włożyć do formy. Odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

    Wierzch posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piec około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

  2. Smacznego :)

Składniki
  • 1/3 kostki drożdży
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • łyzeczka cukru
  • szklanka letniego mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • sezam lub mak
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
Składniki