Prosty chleb pszenno-żytni

Prosty chleb pszenno-żytni
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Zawsze myślałam, że pieczenie chleba to trudne i czasochłonne zajęcie... Do tej zabawy jako pierwszy zabrał się mój mąż (kiedy po dwóch dniach od zakupu znalazł w chlebaku spleśniały chleb). To co? Ja nie dam rady...? Zapraszam!

Składniki

  • 1 kg mąki (3/4 mąka pszenna, 1/4 mąka żytnia)
  • Drożdże 100g
  • Łyżeczka cukru
  • 2 szkl ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1jajko do posmarowania wierzchu
  • Płatki owsiane lub otręby lub siemię lniane (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Zaczyn:
    Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki i zalewamy 2 szkl ciepłej wody (odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia).

  2. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy resztę mąki, sól, oliwę i opcjonalne dodatki i zagnuatamy aż przestanie się kleić do rąk (ja używam robota planetarnego, więc zajmuje to chwilkę, ale ręcznie bez problemu też zagnieciemy).

  3. Dwie keksówki smarujemy masłem (możemy obsypać płatkami owsianymi). Ciasto dzielimy na pół, formujemy kształtne ruloniki i wkładamy do foremek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h.

  4. Chleb smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem, pieczemy na termoobiegu w 180 st C ok 30-40 min aż będzie rumiany. Po wyciągnięciu z foremek możemy ciepły jeszcze chleb owinąć wilgotną ściereczką - będzie się dobrze kroił.

    Gwarantuję, że pierwszy zniknie suchy albo tylko z samym masełkiem... Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 05 stycznia 2020
Piękny:)
Składniki
  • 1 kg mąki (3/4 mąka pszenna, 1/4 mąka żytnia)
  • Drożdże 100g
  • Łyżeczka cukru
  • 2 szkl ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1jajko do posmarowania wierzchu
  • Płatki owsiane lub otręby lub siemię lniane (opcjonalnie)
Składniki