Prosty chleb na drożdżach

Prosty chleb na drożdżach
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący się środek.

Składniki

  • Mąka chlebowa typ 720 500 g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 5 łyżek
  • Sól 10 g
  • Ciepła woda 300 - 350 ml
  • Drożdże suche 8 g
  • Mąka pszenna 1 łyżeczka + cukier 1 łyżeczka
  • Otręby pszenne i olej do oprószenia formy

Przygotowanie

  1. (na formę 31 cm x 14 x 7 lub nieco mniejszą)

    Drożdże, cukier i mąkę zalać 50 ml letniej wody i dokładnie rozmieszać, odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość. Suche drożdże zazwyczaj od razu dodaję do całej mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba.

  2. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i na początek 300 ml ciepłej wody, jeśli ciasto chlebowe będzie zbyt zwięzłe dodać pozostałe 50 ml. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 2 godziny. Czas wyrastania zależy od tego, jak ciepło jest w pomieszczeniu.

  3. Po wyrośnięciu ciasta rozmieszać je (zagnieść), podsypując od brzegów mąką. Wymieszane ciasto będzie dość dobrze odchodzić od łyżki lub rąk, wtedy przełożyć je do posmarowanej i oprószonej otrębami formy. Foremkę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
    Chleb może być uformowany w kształt bochenka i położony bezpośrednio na wyłożoną blaszkę z piekarnika, którą wyłożyć papierem do pieczenia oprószonym mąką.

  4. Po wyrośnięciu wierzch chleba delikatnie posmarować odrobiną wody.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 45 - 50 minut.
    Po upieczeniu dokładnie wystudzić na kratce. Nie kroić gorącego chleba, gdyż zdeformujemy go i skórka będzie się oddzielać.

Składniki
  • Mąka chlebowa typ 720 500 g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 5 łyżek
  • Sól 10 g
  • Ciepła woda 300 - 350 ml
  • Drożdże suche 8 g
  • Mąka pszenna 1 łyżeczka + cukier 1 łyżeczka
  • Otręby pszenne i olej do oprószenia formy
Składniki