(na formę 31 cm x 14 x 7 lub nieco mniejszą)
Drożdże, cukier i mąkę zalać 50 ml letniej wody i dokładnie rozmieszać, odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość. Suche drożdże zazwyczaj od razu dodaję do całej mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i na początek 300 ml ciepłej wody, jeśli ciasto chlebowe będzie zbyt zwięzłe dodać pozostałe 50 ml. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 2 godziny. Czas wyrastania zależy od tego, jak ciepło jest w pomieszczeniu.
Po wyrośnięciu ciasta rozmieszać je (zagnieść), podsypując od brzegów mąką. Wymieszane ciasto będzie dość dobrze odchodzić od łyżki lub rąk, wtedy przełożyć je do posmarowanej i oprószonej otrębami formy. Foremkę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Chleb może być uformowany w kształt bochenka i położony bezpośrednio na wyłożoną blaszkę z piekarnika, którą wyłożyć papierem do pieczenia oprószonym mąką.
Po wyrośnięciu wierzch chleba delikatnie posmarować odrobiną wody.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 45 - 50 minut.
Po upieczeniu dokładnie wystudzić na kratce. Nie kroić gorącego chleba, gdyż zdeformujemy go i skórka będzie się oddzielać.