Prosty chleb drożdżowy bez zagniatania

Prosty chleb drożdżowy bez zagniatania
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś przepis na chleb drożdżowy, bardzo prosty do wykonania, z niewielu składników, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 30 g drożdży świeżych + 2 łyżeczki cukru
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. 1. Drożdże rozdrabniamy w miseczce, dodajemy 2 łyżeczki cukru, mieszamy i odkładamy na bok do rozpuszczenia.
    Do miski wsypujemy 500 g mąki pszennej, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 3 łyżki siemienia lnianego, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy. Następnie w środek wlewamy rozpuszczone drożdże, przysypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy na chwilę pod ściereczką.

    2. Następnie wlewamy stopniowo ok. 500 ml ciepłej wody i mieszamy.

    3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. To trwa mniej więcej godzinę, raz dłużej, raz krócej, ale ważne jest, by ciasto nie przerosło, bo wtedy w trakcie pieczenia zrobi się dziura w chlebie.

    4. Następnie przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem keksówki.
    Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C.

    5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez godzinę z grzaniem góra-dół, a następnie wyciągamy chlebek z foremki i dopiekamy już bez foremki przez 20 minut i gotowe.
    Kroimy chleb dopiero po przestudzeniu.
    Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 22 sierpnia
Takie pieczywo, to ja lubię :)) To sklepowe jest do .... resztę proszę sobie dopowiedzieć ;)
KORAL 22 sierpnia
Też jestem zdania że taki chlebek jest smaczniejszy :)
KulinarnaChwila 24 sierpnia
Pyszotka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 30 g drożdży świeżych + 2 łyżeczki cukru
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)
Składniki