Powidła śliwkowe na rauszu

Powidła śliwkowe na rauszu
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Śliwkowe powidła inaczej. Składniki na 6 słoików o pojemności 250 ml każdy. Gotową przyprawę do grzanego wina można zastąpić mieszaniną przypraw przygotowanej z mielonych goździków, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej- 4 g.

Składniki

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 400 g cukru
  • 2 średnie cytryny
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 2 torebki przyprawy do grzanego wina ( po 2 g każda )

Przygotowanie

  1. Śliwki przekroiłem na połówki, usunąłem pestki. Wino zagotowałem z przyprawami, odstawiłem na 5 minut, przecedziłem. Owoce wymieszałem z połową cukru i winem, gotowałem 30 minut. Dodałem resztę cukru, gotowałem jeszcze 2 godziny na małym ogniu. Cytryny pokroiłem w plasterki, dodałem do śliwek na pół godziny przed końcem gotowania. Gorące powidła przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamknąłem.

Komentarze do przepisu (2)

ErJot 04 września 2019
Fajny pomysł - czy takie powidła "rozgrzewają" w chłodne zimowe dni ?
Obserwator 04 września 2019
Tak. Masz rację.
Składniki
  • 2 kg śliwek węgierek
  • 400 g cukru
  • 2 średnie cytryny
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 2 torebki przyprawy do grzanego wina ( po 2 g każda )
Składniki