Powidła śliwkowe bez dodatku cukru

Powidła śliwkowe bez dodatku cukru
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Akademia
Moje ulubione powidła, zrobione w 100% z dojrzałych śliwek węgierek. Nie dodaję do niech ani grama cukru, bo i po co. Same w sobie są wystarczająco słodkie.

Składniki

  • ok. 2 kg dojrzałych śliwek węgierek

Przygotowanie

  1. Śliwki myję, kroję na pół i pozbywam się pestek. tak przygotowane owoce wrzucam do garnka o grubym dnie. Gotuję (smażę/duszę) od czasu do czasu mieszając, przez około pół godziny. Pozostawiam do ostygnięcia i proces powtarzam. Czynność powtarzam tyle razy ile jest to konieczne. Powidła muszą być gęste.

  2. Gotowe powidła przekładam do słoików. Słoik zagotowuje w garnku z wodą. Pamiętaj, żeby w takim wypadku nie ustawiać słoika bezpośrednio na dnie garnka, bo może pęknąć, np. możesz na dno położyć bawełniany ręcznik.

Komentarze do przepisu (2)

gochna55 08 października 2017
Spróbuj dołożyć odrobinę cynamonu i goździka. Nie powinno się przypraw wyczuć - ale posmak.
Akademia 19 października 2017
Dobry pomysł, następnym razem tak zrobię.
Składniki
  • ok. 2 kg dojrzałych śliwek węgierek
Składniki