Pomidorowy sos do makaronu – przepis podstawowy

Pomidorowy sos do makaronu – przepis podstawowy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Dobry sos to podstawa wielu dań. Dobry sos nawet z prostej potrawy zrobi pyszne danie. Sosu pomidorowego używam namiętnie do makaronów. W poniższym przepisie można użyć pomidorów świeżych lub z puszki.

Składniki

  • 1 kg świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli i pieprzu, do smaku

Przygotowanie

  1. Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je sparzyć i obrać ze skórki. Wybrać gniazda nasienne, i pokroić w drobna kostkę.

  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na średnim ogniu smażymy cebulę przez około 5 minut, aż będzie szklista, dodajemy czosnek i smażymy kolejne 2 minuty.

  3. Na patelnię nakładamy pomidory (świeże lub z puszki), oregano i cukier. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.

Składniki
  • 1 kg świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli i pieprzu, do smaku
Składniki