Pomidorowe masło

Pomidorowe masło
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Pomidorowe masło idealnie nadaje się na imprezowy buffet, grilla lub domową kolację. Jest szybkie do zrobienia i bardzo smaczne. Masło można podać w szklanym słoiczku lub w formie wałeczka, który łatwo się kroi na plasterki.

Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 suszone pomidorki z zalewy
  • szczypta soli, pieprzu
  • ewentuealnie trochę świeżej bazylii

Przygotowanie

  1. Masło przełożyć do miski i doprowadzić do temperatury pokojowej. Suszone pomidorki odsączyć z zalewy i rozdrobnić blenderem lub bardzo drobno pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Składniki wymieszać. Dodać sól, pieprz i doprawić do smaku. Można dodać odrobinę soku z cytryny. Przechowywać w lodowce w zamkniętym pojemniku do 3 dni. Podawać do bagietki, chleba, mięsa z grilla, makaronu.

  2. Do masła można dodać trochę prażonej cebulki lub kroplę tabasco.

Komentarze do przepisu (18)

slodkisentyment 19 lutego
Super pomysł, muszę wypróbować :)
Docherro 19 lutego
Świetne masełko:0
Maudie 19 lutego
Wyśmienite masełko:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 suszone pomidorki z zalewy
  • szczypta soli, pieprzu
  • ewentuealnie trochę świeżej bazylii
Składniki