Pomidorowa pasta z ciecierzycy

Pomidorowa pasta z ciecierzycy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Fonka
Pasta z gotowanej cieciorki z dodatkiem pomidorów, wspaniała do smarowania kanapek.

Składniki

  • Ciecierzyca 200g
  • Pomidor 1 szt
  • Koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • Czosnek 1 ząbek
  • Sok z połówki cytryny
  • Sezam 3 łyżki
  • Oliwa kilka łyżek
  • Bazylia, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę namoczyć najlepiej na całą noc. Gotować ok.1 godzinę do miękkości. Pomidora sparzyć wrzątkiem, pokroić w kostkę.

    Sezam zmiksować z oliwą, dodać ciecierzycę, pomidora, koncentrat pomidorowy, czosnek, sok z cytryny, zioła, sól i pieprz do smaku.

    Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę. Posypać sezamem.

    Wspaniały dodatek do pieczywa.


Składniki
  • Ciecierzyca 200g
  • Pomidor 1 szt
  • Koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • Czosnek 1 ząbek
  • Sok z połówki cytryny
  • Sezam 3 łyżki
  • Oliwa kilka łyżek
  • Bazylia, sól, pieprz
Składniki