Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą

Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Znudziły się Wam ciągle gotowane ziemniaki? Proponuje placuszki z ziemniaków młodych z młodą kapustką. Takie placuszki z ziemniaków możemy polać sosem oraz mięsem.

Składniki

  • ½ kg ziemniaków młodych
  • ½ główki kapusty młodej
  • 2 marchewki młode
  • 1 cebula
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka octu
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka Vegety

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy.
    2. Ziemniaki po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę albo mielimy.

  2. 3. Wbijamy jajka, wlewamy oliwę, wsypujemy sól oraz pieprz i dodajemy obraną, drobno pokrojoną usmażoną cebulę.

  3. 4. Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
    5. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z kapustą.
    6. Wsypujemy Vegetę, cukier, wlewamy ocet i gotujemy 20 minut.

  4. 7. Po tym czasie odciskamy z kapusty wodę i przekładamy do ziemniaków. Dokładnie wyrabiamy i robimy dłonią placki.
    8. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C,

  5. 9. Gotowe.
    10. Smacznego

Komentarze do przepisu (11)

Nevermore 25 maja
Pysznie wyglądają, ja zjadłbym je same, no ale z jakimś sosem mogą być jeszcze lepsze ;) Miodzio :D
Docherro 25 maja
Pyszne:)
Pychotka, bardzo smaczne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ½ kg ziemniaków młodych
  • ½ główki kapusty młodej
  • 2 marchewki młode
  • 1 cebula
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka octu
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka Vegety
Składniki