Placuszki ryżowe z orzechami

Placuszki ryżowe z orzechami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Mają wiele zalet, po upieczeniu pachną orzeszkami, są puszyste, wspaniałe jako dodatek do mięsa. Z ulubionym sosem, jako przekąska sprawdzą się również znakomicie. Gdy je piekłam obawiałam się jednej rzeczy, że twarde orzeszki będą przeszkadzały przy konsumpcji tychże pysznych placuszków. I tu moje zaskoczenie. Orzeszki po upieczeniu stały się miękkie i delikatne w smaku.

Składniki

  • ryż biały 100g (użyłam takiego w torebce)
  • jajka 2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • orzeszki ziemne solone 50g
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • ser żółty typu gouda, utarty na tarce 1 łyżka
  • dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Woreczek ryżu wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 20 minut, od momentu zagotowania. Następnie ryż wyjmujemy z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Zimny ryż mieszamy z mąką, serem żółtym, orzeszkami. Dodajemy jajka i przyprawy. Całość wyrabiamy łyżką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej, nabieramy po kopiatej łyżce masy ryżowej, formujemy z niej płaskie placuszki i smażymy na rumiano z obu stron.
    Osączamy na papierowym ręczniku.

    Uwaga: Z podanych składników upiekłam 8 placuszków.


    Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

Futka 14 marca 2015
Świetna propozycja, a placuszki śliczne :)
monikagotuje 16 marca 2015
Nowe smaki,muszę wypróbować przy najbliższej okazji,pozdrawiam :)
BEATA1978 16 marca 2015
Powiem nieskromnie, że warto, bo są pyszne :)
Składniki
  • ryż biały 100g (użyłam takiego w torebce)
  • jajka 2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • orzeszki ziemne solone 50g
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • ser żółty typu gouda, utarty na tarce 1 łyżka
  • dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia
Składniki