Pieczony czosnek na Wigilię

Pieczony czosnek na Wigilię
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Podawanie czosnku na stół wigilijny to bardzo stara tradycja. Mówiono że zjedzenie ząbka czosnku z solą odganiało złe moce i zapowiadało lepszy Nowy Rok.

Składniki

  • Czosnek
  • Sól
  • Olej

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ściąć górną część czosnku, pokropić olejem, posolić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym., możemy posypać również dowolnymi ziołami. Następnie wstawić do piekarnika na około 45 minut, aż czosnek będzie złoty. Podawać na stół wigilijny.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 21 grudnia 2020
Pyszotka :)
SzukamSprawdzamProponuje 24 grudnia 2020
hmmm.... i co tak sobie postoi w piekarniku 45 minut i PYSZNY! A może jednak piekarnik musi być zagrzany na... Czytaj całość »
hmmm.... i co tak sobie postoi w piekarniku 45 minut i PYSZNY! A może jednak piekarnik musi być zagrzany na jakieś 160/180/200 st.?
Pozdrawiam
Składniki
  • Czosnek
  • Sól
  • Olej
Składniki