Pieczone ziemniaki w pesto z fetą

Pieczone ziemniaki w pesto z fetą
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Szybkie, proste i pyszne - pieczone ziemniaki w innym wydaniu.

Składniki

  • Ziemniaki małe - 1kg
  • Pesto czerwone (z suszonych pomidorów) - 120g
  • Ser feta - 50g
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego

Przygotowanie

  1. Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i wykładamy do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.

    Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 40 minut bez przykrycia - oczywiście czas pieczenia zależy od gatunku ziemniaka. Nakłuwamy widelcem, aby sprawdzić czy nie są surowe.

  2. Fetę kruszymy i mieszamy z czerwonym pesto. Masę wykładamy na ziemniaki i mieszamy, aby były całe obtoczone.

    Zapiekamy jeszcze 10 minut bez przykrycia.



    Podawałam ziemniaki z surówką jesienną z mojego przepisu i pasowały idealnie!

    https://smaker.pl/przepisy-salatki/przepis-kolorowa-jesienna-surowka,175743,sprytnachochla.html

Komentarze do przepisu (7)

ski_ttles 22 października 2019
Na pewno pycha. Muszę koniecznie spróbować. Uwielbiam takie dania.
SlodkoSlodka83 22 października 2019
Jadłabym,pycha :-)
Maudie 22 października 2019
Takich jeszcze nie jadłam,muszą być pyszne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ziemniaki małe - 1kg
  • Pesto czerwone (z suszonych pomidorów) - 120g
  • Ser feta - 50g
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego
Składniki