Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Bardzo lubimy je, jako dodatek do obiadu. Świetnie też sprawdzają się jako przekąska z sosem czosnkowym.

Składniki

  • 500-600 g ziemniaków
  • 700 ml zimnej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka czerwonej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w „łodeczki”.
    Wodę mieszamy z cukrem, wkładamy do niej ziemniaki i odstawiamy na min pół godziny.
    Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Olej mieszamy z przy prawami, dodajemy do ziemniaków, ponownie mieszamy. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200°C z termoobiegiem, na środkowej półce.

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 09 lutego 2018
ziemniaki smaczne i do tego fajna prezentacja :)
Dolcevita-in-my-kitchen 09 lutego 2018
Pycha, zawsze i wszystkim smakuja :-)
Docherro 13 lutego 2018
Ty wiesz co dobre...pycha..:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500-600 g ziemniaków
  • 700 ml zimnej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka czerwonej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól, pieprz
Składniki