Pieczone Ziemniaczki.

Pieczone Ziemniaczki.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ziemniaki moczone przed pieczeniem,w wodzie z cukrem.Ciekawy patent,dzięki temu skórka jest fajna chrupiąca,a na przepis trafiłam na Instagramie.

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 łyżki cukru ( dałam brązowy )
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w ósemki.
    Do miski wlewamy wodę i wsypujemy cukier,mieszamy do rozpuszczenia się cukru,następnie wrzucamy ziemniaki i tak pozostawiamy je w wodzie na co najmniej godz.
    Ziemniaki wrzucamy na cedzak,osuszamy z powrotem wrzucamy do miski,wlewamy olej i wsypujemy przyprawy z ziołami,całość dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę od piekarnika,wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Pieczemy 40 min.w temp.200 C,pamiętając o przekładaniu ziemniaków pod czas pieczenia.

Komentarze do przepisu (8)

fafiatko 24 lutego 2019
Pyszne ziemniaczki :) podobne ale bez Twojej metody robilam w weekend :)
Maudie 24 lutego 2019
Pyszne są takie ziemniaczki,robię podobnie:)
CookWithMe 24 lutego 2019
Smaki dzieciństwa :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 łyżki cukru ( dałam brązowy )
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
Składniki