Pieczone pierogi z serem

Pieczone pierogi z serem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Babciny przepis na smaczne pierogi na Wigilię.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 4 szklanki
  • Masło 25 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Śmietana 18% 1 szklanka
  • Drożdże 2 dag
  • Sól do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Składniki na farsz:
  • Twaróg 30 dag
  • Ser żółty 20 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Sól do smaku
  • Natka pietruszki 3 łyżki posiekanej
  • Śmietanka 18 do smarowania pierogów

Przygotowanie

  1. Przygotowanie farszu:
    Ser utrzeć, dodając po jednym jajku i na koniec starty żółty ser, sól do smaku i zieleninę.
    Przygotowanie:
    Mąkę połączyć z żółtkami, masłem, śmietaną roztartą z drożdżami i solą do smaku. Wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, Następnie wycinać dużą szklanką kółka nakładać farsz, zlepiać i smarować śmietanką. Przygotowane pierogi ułożyć na wysmarowanej formie tłuszczem i piec w temperaturze 200 stopni około 20-25 minut. Pierogi smakują wybornie jako przekąska do piwa.

Komentarze do przepisu (2)

Dolcevita-in-my-kitchen 28 listopada 2017
Babcine przepisy sa najlepsze :-)
catha 01 grudnia 2017
Aż mi ślinka leci, mniam, mniam! :)
Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 4 szklanki
  • Masło 25 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Śmietana 18% 1 szklanka
  • Drożdże 2 dag
  • Sól do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Składniki na farsz:
  • Twaróg 30 dag
  • Ser żółty 20 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Sól do smaku
  • Natka pietruszki 3 łyżki posiekanej
  • Śmietanka 18 do smarowania pierogów
Składniki