Pieczone boczniaki

Pieczone boczniaki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pieczone boczniaki w panierce. Smaczna przekąska lub dodatek do dania głównego.

Składniki

  • Boczniaki 250 g
  • Jajko kurze 1 szt.
  • Mąka pszenna około 4 łyżek
  • Sól 1 płaska łyżeczka
  • Świeżo mielony pieprz
  • Olej około 4-5 łyżek
  • Bułka tarta

Przygotowanie

  1. Boczniaki opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.

  2. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem, a następnie umieścić w płaskim naczyniu.

  3. Jajko roztrzepać z około 1/5 szklanki wody w płaskiej misce lub głębokim talerzu.

  4. Bułkę tartą wsypać, podobnie jak mąkę, do płaskiego naczynia.

  5. Z boczniaków odkroić twarde końcówki.

  6. Naczynie do zapiekania natłuścić olejem i wstawić do piekarnika nagrzewanego do około 190 stopni Celsjusza.

  7. Każdego boczniaka obtoczyć najpierw w mące z solą i pieprzem, następnie w jajku, na końcu natomiast w bułce tartej.

  8. Opanierowane boczniaki ułożyć w gorącym naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika z włączonymi grzałkami na górze i na dole.

  9. Piec przez około 15 minut z jednej strony, następnie odwrócić na druga stronę i pic przez kolejne 15 minut. Boczniaki są gotowe do podania.

Komentarze do przepisu (6)

Maudie 25 października 2019
Uwielbiam!!!!!
helenapon 26 października 2019
Dla mnie - nowość. Dziękuję za przepis.
Nevermore 26 października 2019
Pyszne jedzonko, nawet na zimno super smakują :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Boczniaki 250 g
  • Jajko kurze 1 szt.
  • Mąka pszenna około 4 łyżek
  • Sól 1 płaska łyżeczka
  • Świeżo mielony pieprz
  • Olej około 4-5 łyżek
  • Bułka tarta
Składniki