Pieczone bakłażany

Pieczone bakłażany
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Akademia
Pieczone bakłażany są świetnym dodatkiem do wielu dań. Możemy je traktować jako przekąskę między posiłkami.

Składniki

  • bakłażan
  • 4-5 łyżek oleju słonecznikowego
  • płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 szczypty pieprzu cytrynowego
  • sól

Przygotowanie

  1. Bakłażana myję i tnę w plastry. Układam w żaroodpornym naczyniu i delikatnie solę.

  2. Do szklanki wlewam olej i mieszam z bazylią, rozmarynem i pieprzem cytrynowym. Olejem z przyprawami polewam dokładnie wszystkie plasterki bakłażana. Piekę około 20 minut w 180 stopniach C.

Składniki
  • bakłażan
  • 4-5 łyżek oleju słonecznikowego
  • płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 szczypty pieprzu cytrynowego
  • sól
Składniki