Pieczeń rzymska ze śliwką.

Pieczeń rzymska ze śliwką.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: danutast1
Łatwy i szybki przepis na dodatek do kanapek. Świetnie się sprawdza jako zimna płyta na imprezkę.

Składniki

  • 500 g mięsa z łopatki wieprzowej lub gotowe mielone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1/ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • śliwki kalifornijskie
  • 3 plastry surowej słoniny

Przygotowanie

  1. Mięso wraz z czosnkiem i cebulą mielimy.

  2. Dodać jajka, namoczoną bułkę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Formę keksówkę dokładnie wysmarować smalcem. Nałożyć warstwę mięsa, a na to ułożyć śliwki. Przykryć drugą warstwą mięsa, wyrównać.

  4. Słoninę bardzo drobno pokroić w kosteczkę. Następnie posypać wierzch pieczeni.

  5. Piekarnik nagrzać do 180 st. i piec ok 60 min.
    Życzę smacznego!

Składniki
  • 500 g mięsa z łopatki wieprzowej lub gotowe mielone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1/ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • śliwki kalifornijskie
  • 3 plastry surowej słoniny
Składniki