Pieczeń rzymska z indyka z pieczarkami

Przepis dnia 2021-12-27
Pieczeń rzymska z indyka z pieczarkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Proste i smaczne danie, u mnie kojarzy się ze Świętami kiedy miałam okazje skosztować jej po raz pierwszy.

Składniki

  • Mięso mielone z indyka 1 kg
  • Pieczarki 0,3 kg
  • Cebula 2 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Natka pietruszki, szczypiorek
  • chili, pieprz, kolendra, papryka słodka
  • Jajo kurze 2 szt
  • Sól 1 płaska łyżka na każdy litr objętości masy
  • tłuszcz do wysmarowania keksówki i smażenia pieczarek

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażyłam posiekaną jedną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki i chili. Schłodzone dodałam do mięsa.
    Do smaku można dodać jeszcze startą na drobnym oczku cebulę, czosnek, pieprz, kolendrę, paprykę słodką dla koloru, sól i jaja.
    Najlepiej jest dobrze wyrobić masę dłońmi.

  2. Mięso układa się ściśle w formie i piecze. Ponad godzinę w 180 stopniach. Najpierw foremkę można przykryć kawałkiem papieru do pieczenia aby pieczeń zbytnio się nie przyrumieniła.

  3. Pieczeń smakuje na ciepło do obiadu, na zimno na kanapki, lub odsmażane grube plastry do "hamburgera" jak widać przygotowania na zdjęciu obok.

  4. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (22)

ErJot 05 grudnia 2021
Apetyczna pieczeń:)Robię podobnie ale nie dodawałam chili - składnik wart wypróbowania:)
KulinarnaChwila 06 grudnia 2021
Pyszotka:)
kuchmariola63 06 grudnia 2021
Piękna i smakowicie wygląda :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mięso mielone z indyka 1 kg
  • Pieczarki 0,3 kg
  • Cebula 2 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Natka pietruszki, szczypiorek
  • chili, pieprz, kolendra, papryka słodka
  • Jajo kurze 2 szt
  • Sól 1 płaska łyżka na każdy litr objętości masy
  • tłuszcz do wysmarowania keksówki i smażenia pieczarek
Składniki