Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ElMar
Przepis na pieczeń rzymską

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego
  • czosnek 2 ząbki
  • 2 jajka
  • słodka papryka ok 1 łyżeczki
  • pieprz ok 1 łyżeczki
  • sól 2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa pól łyżeczki
  • cebula
  • olej do podsmażenia cebulki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • duża bułka
  • zielona pietruszka

Przygotowanie

  1. Cebulkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, gdy będzie już miękka porządnie odcisnąć.
    Białka oddzielić od żółtek i lekko roztrzepać. Żółtka dodać do mięsa mielonego oraz przyprawy : gałka muszkatołowa, sól, pieprz, słodką paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodajemy podsmażoną cebulkę oraz zieloną pietruszkę.
    Wyrobioną masę mięsną zapiekamy w foremkach aluminiowych ok 45 minut po upływie tego czasu wyciągamy delikatnie odlewany wytopiony tłuszcz i obracamy. Po obróceniu zapiekamy jeszcze ok 15 minut.

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 01 grudnia 2021
Wygrada bardzo smakowicie!
Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego
  • czosnek 2 ząbki
  • 2 jajka
  • słodka papryka ok 1 łyżeczki
  • pieprz ok 1 łyżeczki
  • sól 2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa pól łyżeczki
  • cebula
  • olej do podsmażenia cebulki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • duża bułka
  • zielona pietruszka
Składniki