Pieczarki z porem

Pieczarki z porem
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Dodatek do mięs, ryżu lub makaronu. Zawsze smakuje świetnie.

Składniki

  • Pieczarki 500 g
  • Por średniej wielkości 1 szt.
  • Olej do smażenia około 4 łyżek
  • Sól

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać. Jeśli są młode, nie jest to konieczne. Umyć dokładnie pod bieżącą wodą. W zależności od ich wielkości, pokroić je na połówki lub ćwiartki.

  2. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki, około pół płaskiej łyżeczki soli. Smażyć bez przykrycia aż odparują większość wody.

  3. W tym czasie z pora odkroić twardą białą końcówkę oraz ciemnozielone liście, przekroić go wzdłuż na pół i dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

  4. Umyty por pokroić w poprzek na paski o szerokości 3-5 mm, dodać do pieczarek i smażyć do lekkiego zrumienienia, od czasu do czasu mieszając.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 19 lutego
Pyszności :)
ekspresjawkuchni 22 lutego
:)))
Składniki
  • Pieczarki 500 g
  • Por średniej wielkości 1 szt.
  • Olej do smażenia około 4 łyżek
  • Sól
Składniki