Pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na pesto w czerwonym wydaniu na bazie suszonych pomidorów, z dodatkiem aromatycznej bazylii, orzechów i czosnku. Świetne zarówno do makaronu, jak i do ryżu.

Składniki

  • 80 g suszonych pomidorów
  • 1 drzewko bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g orzechów nerkowca
  • około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Orzechy (włoskie i nerkowca) prażymy i studzimy.

    Do naczynia przekładamy pokrojone suszone pomidory, posiekane świeże listki z 1 drzewka bazylii, dwa ząbki czosnku, uprażone orzechy i odrobinę oliwy z oliwek - wszystko miksujemy za pomocą blendera nie dopuszczając do utworzenia jednolitej papki, a jedynie rozdrobnienia składników.

    Następnie do powstałej masy powoli dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek, miksujemy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    Pesto świetnie komponuje się z ryżem i różnymi rodzajami makaronów.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (14)

BEATA1978 07 października 2014
Pesto uwielbiam, a Twoje prezentuje się cudownie. :)
Konto usunięte 07 października 2014
ależ ono musi być pyszne:)
Futka 07 października 2014
Dziękuję Kochani :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 80 g suszonych pomidorów
  • 1 drzewko bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g orzechów nerkowca
  • około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Składniki