Pesto z serc karczochów

Przepis dnia 2021-10-25
Pesto z serc karczochów
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Serce karczocha to najdelikatniejsza i najsmaczniejsza część tego warzywa. Ja z ugotowanych serc karczochów postanowiłam zrobić pyszne pesto idealne do makaronów ale również jako pasta kanapkowa.

Składniki

  • 3 karczochy
  • sok i skórka z cytryny
  • główka czosnku
  • sól morska
  • 50 g parmezanu
  • sok z cytryny
  • około 50 ml oleju słonecznikowego
  • sól morska
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek do zalania wierzchu pesto

Przygotowanie

  1. Z karczochów odcinamy górną część na 1/3 wysokości. Odcinamy łodygę. Za pomocą nożyczek odcinamy wierzchołki listków.

    Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą. Dla lepszego aromatu na każdego karczocha układamy cienki plasterek cytryny. Karczochy układamy w parowarze, obok karczochów układamy kilka ząbków czosnku w łupinach. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane. Karczochy obieramy z listków, gdy dojdziemy do serca za pomocą małej łyżeczki wygrzebujemy puszek.

    Serca przekładamy do malaksera, dodajemy ugotowane ząbki czosnku, starty parmezan, sok z cytryny, natkę pietruszki olej. Miksujemy. Doprawiamy do smaku solą morską.

    Przekładamy do słoiczków. Wierzch zalewamy oliwą. Przechowujemy w lodówce.

    Pesto z serc karczochów wspaniale smakuje po prostu na kanapce lub klasycznie jako sos do spaghetti.

Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 12 października
Widzę, że karczochy ostatnimi czasy są u Ciebie na topie ;) Lubię je, ale do szału doprowadza mnie to obieranie... Czytaj całość »
Widzę, że karczochy ostatnimi czasy są u Ciebie na topie ;) Lubię je, ale do szału doprowadza mnie to obieranie i chce mi się płakać, że połowa ląduje w koszu ;p
Fajny przepis, Plusik :)
FoodSafari 12 października
To fakt nie ma za wiele na nich do jedzenia. Ja bardzo lubię je sobie podjadać podczas seansów filmowych z... Czytaj całość »
To fakt nie ma za wiele na nich do jedzenia. Ja bardzo lubię je sobie podjadać podczas seansów filmowych z jakimś fajnym sosikiem.
Nevermore 12 października
No właśnie, takie dobre, ale tyle się marnuje. No cóż, taki klimat chyba ;)
Jak sens filmowy, to u mnie... Czytaj całość »
No właśnie, takie dobre, ale tyle się marnuje. No cóż, taki klimat chyba ;)
Jak sens filmowy, to u mnie horrorki :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 karczochy
  • sok i skórka z cytryny
  • główka czosnku
  • sól morska
  • 50 g parmezanu
  • sok z cytryny
  • około 50 ml oleju słonecznikowego
  • sól morska
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek do zalania wierzchu pesto
Składniki