Pesto z rukoli z suszonymi pomidorami

Pesto z rukoli z suszonymi pomidorami
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na smakowite, pełne witamin i minerałów pesto z rukoli z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów, orzechów włoskich oraz parmezanu. Pesto idealnie komponuje się z makaronem, kluseczkami gnocchi lub świeżym pieczywem.

Składniki

  • 125 g rukoli
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g parmezanu
  • 70 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy delikatnie w moździerzu. Listki rukoli przekładamy do rozdrabniacza wraz z czosnkiem oraz częścią oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy rozbite orzechy, starty parmezan, pozostałą część oliwy z oliwek i ponownie miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy łyżeczkę syropu klonowego oraz drobno pokrojone pomidory suszone i mieszamy.

    > Pesto podajemy z makaronem ugotowanym al dente lub z włoskimi kluseczkami gnocchi. Możemy wykorzysać je także jako smarowidło do pieczywa.

    > Pozostałą część pesto przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (2)

sereberko80 28 stycznia 2016
mniam zdrowe pyszności :-)
Futka 28 stycznia 2016
;) :*
Składniki
  • 125 g rukoli
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g parmezanu
  • 70 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
Składniki