Pesto z prażonymi orzeszkami sojowymi

Pesto z prażonymi orzeszkami sojowymi
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na zdrowe, pyszne i niezwykle aromatyczne pesto, doskonałe do makaronu. Pesto jest pełne smaków, a niezwykłości dodaje mu smak prażonych orzeszków sojowych i wędzonego sera.

Składniki

  • 1,5 szklanki świeżych listków bazylii
  • 30 g prażonych orzeszków sojowych
  • 20 g orzechów nerkowca
  • 40 g wędzonego żółtego sera
  • 2 ząbki czosku
  • około 70 ml oliwy z oliwek
  • około 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz czarny

Przygotowanie

  1. Nerkowce prażymy na delikatnie złoty kolor- studzimy.

    Wędzony żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Umyte i osuszone listki bazylii rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia i dodajemy do nich prażone orzeszki sojowe, uprażone orzechy nerkowca, 2 ząbki czosnku, stary ser oraz 2 łyżki oliwy z oliwek i wszystko miksujemy chwilę za pomocą blendera (nie za długo, aby nie powstała jednolita papka).

    Następnie do naczynia powoli dolewamy pozostałą oliwę z oliwek przez cały czas miksując - już na mniejszych obrotach. Na koniec pesto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Podajemy z gorącym makaronem, ugotowanym al dente. Pesta nie podgrzewamy, gdyż listki bazylii mogą nabrać gorzkiego smaku.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 15 sierpnia 2014
świetne!
konhambos 16 sierpnia 2014
z serem wedzonym musi byc pyszne. Fantastyczny przepis :)
Konto usunięte 16 sierpnia 2014
Super przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 szklanki świeżych listków bazylii
  • 30 g prażonych orzeszków sojowych
  • 20 g orzechów nerkowca
  • 40 g wędzonego żółtego sera
  • 2 ząbki czosku
  • około 70 ml oliwy z oliwek
  • około 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz czarny
Składniki