Pesto z pokrzywy

Pesto z pokrzywy
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maudie
Zdrowy dodatek do pieczywa lub np makaronu. Nie wspomnę już o dobroczynnym działaniu pokrzywy dla zdrowia.W kwietniu i maju jest najlepszy czas na jej zbieranie oczywiście gdzieś z dala od miasta :)

Składniki

  • Pokrzywa ok 4 garści liści (podaję ilosć na mały słioczek)
  • Słonecznik łuskany ok 2 łyżki
  • Oliwa ok 1/3 szklanki
  • Ząbek czosnku
  • Sól do smaku

Przygotowanie

  1. Listki pokrzywy (zbieramy najlepiej te górne) zblanszować.

    Słonecznik krótko podprażyć na patelni.

    Zblanszowaną pokrzywę pokroić drobniej,dodać słonecznik,czosnek i oliwę a następnie wszystko zmiksować doprawiając do smaku odrobinką soli.Jeśli pesto będzie za gęste można dodać trochę więcej oliwy.

    Przechowywać w lodówce.Smacznego :)

Komentarze do przepisu (26)

Ciekawe jak smakuje, bardzo fajny przepis :)
slodkisentyment 17 maja 2019
Świetny pomysł. :) I mega zdrowy :)
konhambos 17 maja 2019
odpowiednia pora na takie smakolyki. Ma same zalety
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Pokrzywa ok 4 garści liści (podaję ilosć na mały słioczek)
  • Słonecznik łuskany ok 2 łyżki
  • Oliwa ok 1/3 szklanki
  • Ząbek czosnku
  • Sól do smaku
Składniki