Pesto z pietruszki na każdą kieszeń-super przepis!

Pesto z pietruszki na każdą kieszeń-super przepis!
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: mangiare
Moja teściowa Włoszka do dziś robi sama pesto z pietruszki ,używając orzeszków -pini, ja zmodyfikowałam przepis i użyłam włoskich orzechów, a to dlatego, że orzeszki pini są drogie w Polsce. Pesto jest równie wyśmienite i doskonale pasuje do makaronów jak do doprawiania mięs czy na bruschetta. Zapraszam na film na kanał na YouTube..

Składniki

  • pietruszka natka 100 g
  • czosnek ząbek 1
  • orzechy włoskie 50 g
  • olej słonecznikowy 100 ml
  • woda naturalna zimna 50 ml
  • ser parmezan 50 g
  • sól miałka 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Do pojemnika wrzucamy poszatkowaną pietruszkę ,czosnek i orzechy wszystko to miksujemy blenderem, robiąc co kilka sekund krótkie przerwy. Kiedy pietruszka jest już dość dobrze zmiksowana ,wlewamy nasz olej ,wodę i miksujemy ,następnie wsypujemy nasz ser i solimy. Miksujemy bardzo krótko.

  2. Tak przygotowane pesto przekładamy do wysterylizowanego słoiczka ,zakręcamy i przechowujemy w lodówce do 3 dni, ewentualnie możemy zamrozić w porcjach jakie nam odpowiadają.

    Zapraszam na mój kanał na YouTube -Mangiare u Ewki i na filmik.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 17 maja 2020
Pyszne i zdrowe:)
mangiare 22 maja 2020
dziekuje i pozdrawiam
Składniki
  • pietruszka natka 100 g
  • czosnek ząbek 1
  • orzechy włoskie 50 g
  • olej słonecznikowy 100 ml
  • woda naturalna zimna 50 ml
  • ser parmezan 50 g
  • sól miałka 1 łyżeczka
Składniki