Pesto z natki marchewki

Pesto z natki marchewki
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Kiedyś wyrzucałam natkę marchewki, a to duży błąd. Dlaczego? Natka marchewki jest o wiele zdrowsza niż sam korzeń. Jest źródłem cennych witamin i wartości odżywczych. Zawiera o wiele więcej witaminy C od korzenia, a także więcej witaminy K niż inne warzywa. Zawiera także dużą dawkę chlorofilu i żelaza, zwalcza stany zapalne i alkalizuje organizm. Dzisiaj zapraszam Was na kuchnię recyklingową. W roli głównej - pesto z natki marchewki, które możemy podać klasycznie z makaronem lub wykorzystać jako dodatek do pieczywa, pieczonych warzyw, mięs czy ryb. Pesto świetnie sprawdzi się także w roli marynaty. Wystarczy otulić nim świeżą rybę lub kurczaka i upiec :)

Składniki

  • pęczek natki marchewki
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzeszków piniowych
  • 40 g startego parmezanu
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Natkę marchewki dokładnie myjemy, osuszamy i oddzielamy listki od łodyg. Listki przekładamy do blendera wraz z ząbkami czosnku, lekko uprażonymi orzeszkami piniowymi i startym parmezanem. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy dla właściwego połączenia składników. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    * Natka marchewki posiada lekką goryczkę. Możemy ją złagodzić, dodając do pesto odrobinę miodu lub innego słodzidła.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (18)

SlodkoSlodka83 02 czerwca
A tego nie wiedziałam,bardzo zdrowo :-)
kuchmariola63 03 czerwca
Ciekawe.
slodkisentyment 03 czerwca
Super pomysł, bo ostatnio trochę się mówi o natce marchewki :) Super zdrowo i smacznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pęczek natki marchewki
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzeszków piniowych
  • 40 g startego parmezanu
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz
Składniki