Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pesto - coś, co w kuchni kocham najbardziej :) Tym razem postawiłam na połączenie bardzo wyrazistych smaków greckiej bazylii drobnolistnej o mocnym i pikantnym smaku z serem pleśniowym gorgonzola o ostrej, grzybowo - pikantnej nucie. Oba składniki idealnie ze sobą współgrają, przeplatając naprzemiennie swą wyrazistość. Pesto idealne komponuje się z makaronem, oplatając go swym smakiem i intensywnym aromatem. Smacznie polecam przygotowanie tego pesto wszystkim spragnionym nowych doświadczeń kulinarnych, a przede wszystkim wielbicielom wyrazistych połączeń :)
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 181
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 181
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Składniki
Nerkowce delikatnie prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu na mniejsze kawałki. Gorgonzolę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a gdy mamy bardziej miękki kawałek to wystarczy, że pokruszymy go w dłoniach.
Listki bazylii, czosnek, pokruszone orzechy i gorgonzolę przekładamy do rozdrabniacza, zalewamy całość oliwą z oliwek i miksujemy wszystko dla dobrego połączenia i odpowiedniego rozdrobnienia składników (nie za długo). Pesto doprawiamy solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.