Pesto szpinakowe

Pesto szpinakowe
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Jako wielbicielka pesto postanowiłam tym razem zrobić wersję szpinakową, zawierającą mnóstwo żelaza, potasu, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Wszystko połączone dobrej jakości oliwą z oliwek, orzechami włoskimi i owczym serem. Pesto szpinakowe to samo zdrowie, a do tego jest bardzo smaczne :)

Składniki

  • 300 g liści świeżego szpinaku Baby
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 70 g sera owczego np. Jadel
  • 80 g orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz czarny
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie prażymy na patelni, studzimy, a następnie rozdrabniamy je w rozdrabniaczu lub ścieramy na tarce.

    Ser owczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Liście szpinaku myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym.

  2. Osuszone liście przekładamy do rozdrabniacza i przez chwilę miksujemy. Następnie dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie, starty ser owczy, 2 ząbki czosnku i oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę dla dobrego połączenia, ale nie dopuszczamy do całkowitego rozdrobnienia tj. do powstania jednolitej papki.

    Całość doprawiamy solą i dość obficie świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

    Pesto szpinakowe świetnie komponuje się z makaronem tagliatelle.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (11)

Joanna116 02 stycznia 2015
Jak zawsze Kasiu pyszne i wartościowe ,,Pesto". Pozdrawiam serdecznie :-).
BEATA1978 02 stycznia 2015
Musi wybornie smakować :)
Ewus71 02 stycznia 2015
To musi być przepyszne ...orzechy ,ser owczy ,szpinak to składniki które bardzo lubię.To pesto jest bardzo
... Czytaj całość »
To musi być przepyszne ...orzechy ,ser owczy ,szpinak to składniki które bardzo lubię.To pesto jest bardzo
odżywcze i bogate w witaminy ..Przepis wart wypróbowania ,tylko nie wiem co to za szpinak
Baby ?musi, być ten konkretny ?W Nowym Roku życzę wszystkiego dobrego a przede wszystkim zdrówka.
Pozdrawiam serdecznie
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g liści świeżego szpinaku Baby
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 70 g sera owczego np. Jadel
  • 80 g orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
Składniki