Orzechy włoskie prażymy na patelni, studzimy, a następnie rozdrabniamy je w rozdrabniaczu lub ścieramy na tarce.
Ser owczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Liście szpinaku myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym.
Osuszone liście przekładamy do rozdrabniacza i przez chwilę miksujemy. Następnie dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie, starty ser owczy, 2 ząbki czosnku i oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę dla dobrego połączenia, ale nie dopuszczamy do całkowitego rozdrobnienia tj. do powstania jednolitej papki.
Całość doprawiamy solą i dość obficie świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Pesto szpinakowe świetnie komponuje się z makaronem tagliatelle.
Życzę smacznego! :)
Komentarze do przepisu (11)
... Czytaj całość »
odżywcze i bogate w witaminy ..Przepis wart wypróbowania ,tylko nie wiem co to za szpinak
Baby ?musi, być ten konkretny ?W Nowym Roku życzę wszystkiego dobrego a przede wszystkim zdrówka.
Pozdrawiam serdecznie
*Przejdziesz do wersji klasycznej