Pesto rosso all’arrabbiata

Pesto rosso all’arrabbiata
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Klasyczne pesto o niepowtarzalnym smaku pomidorów suszonych pod wloskim sloncem, delikatnych orzeszków piniowych, z lekka nutka czosnku i ognistego chili.

Składniki

  • 140 g suszonych pomidorów
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 zabek czosnku
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 30 g parmezanu
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ilosc skladników wystarcza na sloik 125 ml.
    Orzeszki piniowe uprazyc na patelni, bez tluszczu.
    Parmezan zetrzec , czosnek, pomidory i chili posiekac.
    Zmiksowac z oliwa w blenderze, jeszcze lepszy smak uzyskuje sie w mozdziezu, wymaga to jednak troche cierpliwosci.
    Doprawic sola i pieprzem.

  2. Smakuje doskonale do chrupiacego pieczywa, do makaronu i jako dodatek do innych dan np. do ziemniaków a la pizza:

    https://smaker.pl/przepis-ziemniaki-a-la-pizza-i-salsa-ogorkowa,107529.html

Komentarze do przepisu (7)

aaasikkk 21 czerwca 2014
Klasyka, którą zawsze warto mieć pod ręką w kuchni :)
terwol 21 czerwca 2014
Dotychczas zawsze robilam zielone. Suszone pomidory sa pyszne wiec czerwone pesto pewnie tez smakuje.
Konto usunięte 21 czerwca 2014
pyszne pesto, za przepis duży kciuk!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 140 g suszonych pomidorów
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 zabek czosnku
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 30 g parmezanu
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sól, pieprz
Składniki