pesto koperkowo-natkowe

Przepis dnia 2015-07-16
pesto koperkowo-natkowe
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Trochę mniej tłuszczowe, niż klasyczne pesto. I zabielone. Serkiem. A z czego? Z polskich, zielonych świeżynek - na wskroś aromatycznych. Z orzeźwieniem od mięty i małym kopem od czosnku :) Kwintesencja zieloności sezonowej!

Składniki

  • 1 spory pęczek koperku 1 spory pęczek natki 3 gałązki mięty 200 g lekkiego sera kremowego 50 g nasion słonecznika
  • 50 g pestek dyni 3 + 1 łyżka oleju rzepakowego 1 limonka /sok, skórka/ 3 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól

Przygotowanie

  1. Zioła myję i osuszam.
    Wszystkie składniki /pozostawiam tylko 1 łyżkę oleju/ umieszczam w kielichu miksera i miksuję do rozdrobnienia, połączenia, uzyskania masy o jednorodnej konsystencji.
    Po przełożeniu pesto do słoików, polewam lekko olejem, dzięki czemu dłużej zachowa żywotność w lodówce.

    I gotowe!
    Super do kasz, makaronów, ziemniaków, kanapek... I

Komentarze do przepisu (3)

GREGORHSPEED 10 lipca 2015
:P
BEATA1978 10 lipca 2015
pyszne :)
Slodkomii 06 listopada 2019
Takiego pesto jeszcze nie jadłam. Muszę kiedyś zrobić ;)
Składniki
  • 1 spory pęczek koperku 1 spory pęczek natki 3 gałązki mięty 200 g lekkiego sera kremowego 50 g nasion słonecznika
  • 50 g pestek dyni 3 + 1 łyżka oleju rzepakowego 1 limonka /sok, skórka/ 3 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól
Składniki