Pesto koperkowe

Przepis dnia 2015-10-29
Pesto koperkowe
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Polski koperek ma niepowtarzalny smak i aromat. Jest doskonałą przyprawą do rozmaitych dań, sosów i twarożków. A gdyby wykorzystać jego smak do przygotowania intensywnego pesto? Ja spróbowałam i na prawdę warto zrobić to samo :D Pesto koperkowe doskonale komponuje się z makaronem, ale będzie także świetnym dodatkiem do ziemniaczków - talarków lub łódeczek. Smak pesto podkreślają orzeszki ziemne, czosnek i ser Cheddar. Serdecznie polecam :)

Składniki

  • 2 pęczki koperku
  • 40 g orzeszków ziemnych
  • 40 g sera Cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  1. Orzeszki prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu. Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a koperek pozbawiamy grubszych łodyg i siekamy.

  2. Rozbite w moździerzu orzeszki, starty ser, koperek i czosnek zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy (dosłownie przez chwilę) dla odpowiedniego połączenia składników. Pesto na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z makaronem lub ziemniaczkami. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (6)

GREGORHSPEED 24 października 2015
Boskie pesto <3 już czuję aromat <3
Konto usunięte 24 października 2015
Takie pesto w polskich klimatach smakowych bardzo mi się podoba, koniecznie do zrobienia :) dzięki Kasiu za... Czytaj całość »
Takie pesto w polskich klimatach smakowych bardzo mi się podoba, koniecznie do zrobienia :) dzięki Kasiu za pomysł, chociaż uwielbiam koperek nigdy sama nie wpadła bym na pomysł zrobienia z niego pesto, pozdrówka
:)
grazka950 29 października 2015
uwielbiam każde Twoje pesto :) i to z pewnością będzie wspaniałe :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 pęczki koperku
  • 40 g orzeszków ziemnych
  • 40 g sera Cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz
Składniki