Pesto jarmużowo - bazyliowe

Pesto jarmużowo - bazyliowe
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na zielone, smakowite i niezwykle zdrowe pesto jarmużowo - bazyliowe, zawierające mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy. Pesto jest bardzo aromatyczne, świetnie wpływa na naszą cerę, a także sprawia wielką radość naszym kubkom smakowym ;)

Składniki

  • 150 g liści jarmużu
  • 1 drzewko bazylii
  • 70 g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki tartego sera owczego
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska

Przygotowanie

  1. Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu.

    Ser owczy (może być twardy, czeski Jadel) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Umyte i osuszone listki bazylii oraz jarmużu wkładamy do rozdrabniacza i zalewamy je około 1/3 szklanki oliwy z oliwek. Zawartość miksujemy dla dobrego rozdrobnienia składników, ale nie do całkowitego ich zmiksowania.

    Następnie do rozdrobnionych liści dodajemy rozbite w moździerzu nerkowce, starty ser owczy, 2 -3 ząbki czosnki oraz dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy dla dobrego połączenia, a na koniec doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  2. Gotowe pesto świetnie komponuje się z makaronem typu tagliatelle lub rurkami.

    * Pesto możemy także przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku. Pamiętajmy jednak, aby wierzch pesto zalać kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

    Życzę smacznego! :)

Składniki
  • 150 g liści jarmużu
  • 1 drzewko bazylii
  • 70 g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki tartego sera owczego
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska
Składniki