Pesto bazyliowe z orzechami

Pesto bazyliowe z orzechami
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Dziś przepis na pesto bazyliowe z dodatkiem orzeszków włoskich, idealne do przygotowania pysznego i szybkiego obiadu. Szczególnie polecam spróbować przepisu osobą które hodują bazylię, a kupują pesto ze słoika. Więcej na blogu.

Składniki

  • 30 gramów świeżych liści bazylii (jeden krzak)
  • 25 gramów orzeszków włoskich (lub innych)
  • 70-100 mililitrów oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 szczypty soli oraz pieprzu

Przygotowanie

  1. • Orzechy obieramy i prażymy na suchej patelni przez kilka minut aż zrumieniają
    • Liście bazylii zrywamy, ważymy i dokładnie myjemy, jeśli pozostawimy po kilka na gałązce to zioła odrosną
    • Całość blendujemy na drobną masę
    • Tak przygotowane pesto najlepiej podawać z świeżym makaronem, gnocchi lub użyć jako marynatę
    • Do gotowego dania najlepiej dodać twardy długo dojrzewający ser
    • Zamiast bazylii można także użyć innych ziół takich jak rukola czy natka pietruszki, a także orzechy włoskie możemy zastąpić innymi np. pinii.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 24 października 2019
Domowe pesto-najlepsze:)
Składniki
  • 30 gramów świeżych liści bazylii (jeden krzak)
  • 25 gramów orzeszków włoskich (lub innych)
  • 70-100 mililitrów oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 szczypty soli oraz pieprzu
Składniki