Pesto bazyliowe z masłem orzechowym

Pesto bazyliowe z masłem orzechowym
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na bardzo aromatyczne i smaczne pesto z dodatkiem masła orzechowego - idealne do makaronu :)

Składniki

  • 2 drzewka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki parmezanu
  • 2 spore łyżki masła orzechowego (100 %)
  • 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska do smaku
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Do rozdrabniacza wkładamy osuszone listki bazylii, 2 przekrojone ząbki czosnku i 2 łyżki oliwy z oliwek - wszystko miksujemy przez chwilę do momentu delikatnego rozdrobnienia ziół.

    Następnie dodajemy parmezan, masło orzechowe oraz pozostałą część oliwy z oliwek i miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników, ale nie powstania jednolitej papki.

    Całość doprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

  2. Pesto z masłem orzechowym idealnie komponuje się z makaronem.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (4)

luna76 16 marca 2015
Kolejny pyszny przepis, Kasiu :)
monikagotuje 16 marca 2015
Aromatycznie :)
anna-martyka-3 16 marca 2015
uwielbiam pesto i masło orzechowe, ale w połączeniu nigdy nie jadlam ale musze spróbować mniam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 drzewka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki parmezanu
  • 2 spore łyżki masła orzechowego (100 %)
  • 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska do smaku
  • świeżo mielony pieprz
Składniki