Pesto bazyliowe/ sos bazyliowy z orzeszkami ziemnymi solonymi

Pesto bazyliowe/ sos bazyliowy z orzeszkami ziemnymi solonymi
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: BEATA1978
To pesto jest taką moją wersją tego popularnego włoskiego sosu. Można się oczywiście spierać czy to polski sos bazyliowy czy pesto bazyliowe. Jedno jest pewne warto skorzystać z przepisu. Pesto jest pyszne i bardzo aromatyczne. Ja uwielbiam go nakładać na kanapki :)

Składniki

  • liście świeżej bazylii z jednej doniczki
  • orzeszki ziemne solone 2 łyżki
  • jogurt naturalny 5 łyżek
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • parmezan tarty 50 g
  • pumpernikiel (ciemny chleb razowy) 1 kromka

Przygotowanie

  1. Orzeszki lekko rozbijamy w moździerzu, jeśli boimy się, że noże blendera nie wytrzymają. Pumpernikiel łamiemy na małe kawałki, czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
    Liście bazylii myjemy, osuszamy i przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy pozostałe składniki. Całość blendujemy na jednolity sos.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 22 lipca
Ale smakowicie wyglada, wersja z orzeszkami ziemnymi jest boska!
konhambos 23 lipca
Kiedys zrobilam pesto z orzeszkami ziemnymi z braku innych i bylo pyszne, wiec to na pewno tez smakuje.
Maudie 23 lipca
Cudowne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • liście świeżej bazylii z jednej doniczki
  • orzeszki ziemne solone 2 łyżki
  • jogurt naturalny 5 łyżek
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • parmezan tarty 50 g
  • pumpernikiel (ciemny chleb razowy) 1 kromka
Składniki